zondag 22 november 2015

Succes verzekerd

Inspiratie, creativiteit, creaties, kunst, kleurrijk, leerzaam, textiele werkvormen. Dit zijn een aantal sleutelwoorden die gisteren van toepassing waren in Wolcafé Zwolle.

Een grote groep enthousiastelingen was aanwezig om de les van Mathilde Jongbloed bij te wonen. Een workshop Freeform Knitting.

Freeform Knitting is geen wildbreien
Wildbreien is een term die gebruikt wordt als we het hebben over graffiti knitting / yarn bombing.
Dat is eigenlijk 'in het wilde weg' breien. In publiek domein hangen en kijken hoelang het daar blijft hangen of wat het losmaakt.

Freeform Knitting is een vorm waarbij wel degelijk nagedacht wordt over kleur, steken, stekenverhoudingen. Patronen en lijnen. Het mag dan wild lijken, maar dat is het geenszins.

Mathilde kwam met de term Jazz Knitting. Dat sprak me wel enorm aan. Misschien wel omdat jazz ook al een van-jongs-af-aan-passie is.

Jazz en improvisatie. Dat is onlosmakelijk met elkaar verbonden. Improvisatie binnen jazz lijkt wellicht soms ook alsof 'ze maar wat doen' maar dat is niet zo. Je kunt alleen improviseren binnen een schema. Anders raak je de rest van het gezelschap, en de muziek, kwijt.


Jazz Knitting werkt dus ook zo. Vrijheid hebben en nemen binnen een kader wat je jezelf stelt.
Mathilde had enkele práchtige voorbeelen bij zich. Een wandkleed en een vest.
Freeform Knitted Vest
En een Freeform Knitted hesje in verschillende wit en off white tonen. Gemaakt naar aanleiding van een thema; kant. Freeform Knitting gecombineerd met ajour. 

Zij vertelde over idee, ontwerp, schets, aanpak. Kleur en kleurgebruik, structuren, vormen en naalddiktes en hun invloed.

Aansluitend gingen we aan het werk. Een kleur uit je pallet kiezen, opzetten en breien maar. Tijdens een paar toeren pasten we een aantal variaties toe. Na nog vier toeren bepaalde de 'buurvrouw' met welke kleur en structuur je verder gaat. Dat zet je al aan tot improvisatie. 

Op een gegeven moment hebben we werken op tafel gelegd. Al het werk werd zorgvuldig bekeken en Mathilde keek met ons naar ieders werk en welke mogelijkheden zich voordeden om verder te gaan.
Alle deelnemers waren heel enthousiast over deze manier van werken.
We hebben besloten dat deze workshop zéker een vervolg gaat krijgen.

Mathilde's bibliotheek
Ter inzage
(waar we bijna geen tijd voor hadden
Ben je geïnspireerd geraakt na dit gelezen te hebben? 
Je kunt je ook met een 'eigen' groepje, (vriendinnen / collega's / zussen) aanmelden en deze workshop doen. 
Neem dan via handwerkcafezwolle@hotmail.nl contact op en we gaan overleggen wat de mogelijkheden zijn.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten